Welkom op de website van Matthijs

 

INFO

                 

Info over typen hoezen / verpakkingen voor digitale beeld- en geluidsdragers

Er zijn vele soorten verpakkingen voor cd's, dvd's, blu-ray's enz. In onderstaand overzicht probeer ik een zo compleet mogelijk beeld te geven van de verschillende soorten verpakkingen voor digitale film- en muziekdragers.

Soms worden benamingen door elkaar gebruikt waardoor het niet is uit te sluiten dat de hieronder genoemde vormen in de praktijk soms anders worden toegepast.
Distributeurs wijzigen soms tussentijds hun verpakkingen. Daarom kan het voor de muziek of film verzamelaar leuk zijn om alle soorten uitgaven en verpakkingen te verzamelen.

Standaard kunststof doos / standaard dvd-box / keep case / Amaray

Dit is de meest voorkomende verpakking voor dvd's. De gangbare afmeting voor een 1-dvd versie is (h x b x d) 192 x 137 x 14 millimeter.
Amaray is een Amerikaans bedrijf dat onder andere keep cases maakt. Door het veelvuldig gebruik van dit merk is de merknaam ook een productnaam geworden.
De keep case is van gekleurd of doorzichtig plastic. Meestal zwart maar soms ook geel, rood, blauw, goud, enz. Zo gebruikt Disney voor de tekenfilms meestal een donker blauwe keep case. De keep case heeft een buitenzijde van doorzichtig folie welke open is aan de onder- en bovenzijde. Hierachter zit een papieren inlegvel "cover" met een afbeelding. Bij een doorzichtige keep case is deze cover vaak tweezijdig bedrukt.  De keepcase heeft meestal 2 clips aan de binnenkant waarmee een infovel of boekje vastgeklemd kan worden. Indien er meerdere dvd's in de keepcase bewaard kunnen worden zit er een disk houder aan beide zijden van de keep case. Soms is er ook een los extra deel ingevoegd dat in een soort scharnier zit. Hierdoor kan de keep case meerdere dvd's bevatten.

    

Er zijn enkele variaties zoals met meerdere disks een sleeve of slipcase.

Een kartonnen of plastic schuifdoos is een slipcase met aan één zijde de opening om de keep case in te schuiven.

  

----

Een kartonnen of plastic huls is een sleeve met aan de boven en onderzijde een opening om de keep case in te schuiven.

 

Voor Blu-ray is later een eigen doosje ontwikkeld. Deze is meestal blauw doorzichtig van kleur met aan de voorzijde het blu-ray logo. Er worden incidenteel ook wel andere kleuren gebruikt.

 

Voor de HD-DVD was een op het blu-ray gelijkend doosje ontwikkeld maar dan in een bruine kleur en met HD-DVD op de voorzijde gedrukt.

 

Box Set / Box voor/met andere verpakte items

Dit is misschien samen met de custom case de meest lastig te onderscheiden verpakking. Een box set is een verzamelnaam voor een kartonnen slipcase met meerdere losse verpakkingen (meestal keep cases of slim cases). Niet te verwarren met digipack boxen of custom cases (zie onderstaand).

        

 

Digipack / Digibook

Dit is een vouwbare kartonnen buitenzijde die bestaat uit 2 of meer gedeelten. Op het kartonnen gedeelte is een doorzichtige plastic houder voor de dvd geplaatst. Hierdoor is ook de binnen zijde bedrukt. In sommige gevallen loopt het artwork van de dvd door op de bedrukte kartonnen zijde waar de dvd wordt geplaatst. Deze vorm heeft soms 1 disc maar kan ook wel een reeks disks bevatten waardoor het uitklappen hiervan tot een lang lint kan leiden. In de linkerzijde van het digipack is soms een uitsnede gemaakt waardoor hier een boekje achter gestoken kan worden.

     

Een afgeleide van het digipack is het digibook. Hierbij heeft de vormgeving iets weg van een boek en bevat deze naast de discs ook bladzijden met tekst en foto's.

 

 

Clamshell

Deze plastic houder ziet er een beetje uit als een schelp. Vandaar de naam. Deze vorm wordt meestal alleen gebruikt voor het opbergen van zelf gebrande discs.

 

 

Drawer

Vertaald is dit een schuiflade. Het is dan ook een plastic doos waar de houder uit komt geschoven. Deze vorm komt nauwelijks voor en moet niet verward worden met kartonnen slipcases (zie: carton board) die soms ook een uitschuifbar deel hebben.

Jewel case

Voor de cd en vcd is de jewel case de meest gangbare verpakking. Deze bestaat meestal uit enkele plastic delen waar de hoes in geplaatst kan worden. De houder voor de disk kan transparant zijn.

Voor dvd's heeft het de maat die vrijwel gelijk is aan een keep case. Deze vorm is gebruikt in de begintijd van de dvd. Aangezien deze zeer gevoelig is voor breuk is dit type vrij snel van de markt verdwenen.

     

 

Metal Case / Steelbook / tin box / blikken verpakking

Dit zijn diverse benamingen voor het zelfde typen verpakking. Deze bestaat uit een bedrukte blikken buitenzijde met een meestal doorzichtige plastic houder voor de disc. Meestal zijn de afmetingen gelijk aan die van de keep case maar soms ook afwijkend.

       

 

Slim Case

Dit is een dunne Keep case (h x b x d) 192 x 137 x 7 millimeter. Slim cases worden vaak gebruikt om met meerdere exemplaren in been box te zitten en zo ruimte te besparen. 

   

                                                                         

 

Snapper

Deze vorm is vooral gebruikt in de beginperiode dat dvd's op de markt kwamen en dan voornamelijk door Warner Bros. De sanpper werd gemaakt door Ivy Hill waardoor deze ook wel de naam "Ivy Hill Snapper" heeft. Het bestaat uit een plastic gedeelte waar de disc in zit en een kartonnen gedeelte dat is bedrukt als hoes. Aan de rand zit een plastic sluit mechanisme dat bij het sluiten een soort 'snap' geluid maakt. Daar komt de naam snapper vandaan.

 

Spindle

Deze vorm komt vooral voor bij de verkoop van onbespeelde dvd's. Soms heeft een distributeur deze vorm gebruikt om een grote hoeveelheid dvd's in een compacte en goedkope uitgave op de markt te zetten.

 

Varianten / custom

Dit is de restcategorie waarin alle van bovenstaande afwijkende vormen voorkomen. Deze kunnen van alle materialen zijn en hebben soms een specifieke vorm, bedrukking of samenstelling.
Over deze categorie kunnen veel discussies ontstaan. Is bijvoorbeeld onderstaande James bond box nu een tin box vanwege het gebruikte materiaal of een custom verpakking omdat hier bewerkingen op zijn aangebracht zoals een diepgedrukt logo.
Bij die keuze kijk ik niet naar het gebruikte materiaal maar naar de vorm en bewerking. Deze box is dus een custom verpakking want als deze van plastic was geweest hadden we het ook geen keep case genoemd.

    

 

Wallet / cardboard sleeve

Een bedrukt kartonnen omhulsel. Deze vorm lijkt op een LP hoes. Voor de Laserdisc is het formaat ook gelijk. Deze verpakking wordt vaak gebruikt om een disk cadeau te doen bij een tijdschrift of product en wordt gebruikt voor zowel CD, DVD als Blu-ray. Andere benamingen die gebruikt worden voor de uitklapbare verpakkingen zijn digisleeve en digifile.

      


Nog een paar aanverwante zaken welke geen type verpakking zijn maar wel met de verpakking te maken hebben.

Lenticular

Dit is een type afbeelding die op meerdere soorten verpakkingen voorkomt. Het heeft als effect dat je verschillende plaatjes ziet als je de afbeelding beweegt. Het geeft ook een soort van diepte effect.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lenticulaire_druk

   

Hologram sticker

Sommige merken plakken een hologramsticker op de doos om de echtheid van de herkomst aan te duiden. Walt Disney en op de Box sets van Warner Brothers komen deze het meeste voor. In sommige landen waar veel namaak dvd's worden uitgebracht zoals in Hong Kong, Singapore of de Filipijnen worden hologram stickers ook door andere merken gebruikt om zich te onderscheiden van de illegale kopieën.

       

Hologram sticker rechts boven op de box set. Uitvergrote hologramstickers Warner Bros en Walt Disney Home Video. De ronde hologram sticker van Disney is op de eerste uitgaven van DVD's geplakt. Later is deze vervangen door een rechthoekige hologramsticker.

Seal / verzegeling

Een seal is een transparante gesloten verpakking welke gebruikt wordt om een product nieuw te houden. Een geseald exemplaar zou dus nieuw en ongebruikt moeten zijn. Maar het komt voor dat een gebruikt product opnieuw geseald wordt. Dit is meestal zichtbaar aan de matige kwaliteit seal. Een originele seal heeft meestal een keurig gevouwen sluiting of een soort lint waarmee de seal netjes kan worden geopend. 

 

LAATSTE AANPASSING 09.06.2017